A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веренчанська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ

Дата: 12.02.2024 15:32
Кількість переглядів: 74

Внесок малого бізнесу до місцевих бюджетів Буковини склав понад 104,6 млн гривень

У січні 2024 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів області  понад 104,6 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2023 року  бюджети громад регіону додатково отримали понад 32,3 млн грн єдиного податку. 

Юридичні  особи - спрощенці перерахували майже 11,7 млн грн єдиного податку. Частка сплаченого податку фізичними особам – підприємцями складає 86 млн грн. Сільськогосподарські товаровиробники – платники єдиного податку 4 групи сплатили 6,9 млн гривень. 

Принагідно у податковому відомстві нагадують, що фізичні особи – платники єдиного податку першої – другої груп мають сплачувати фіксовану суму єдиного податку щомісячно.

Відтак, згідно з п. 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку у 2024 році єдинники першої групи зобов'язані щомісяця сплачувати ЄП – 302,80 грн (3028 x10%); єдинники другої групи зобов'язані  щомісяця сплачувати ЄП не більше, як - 1420 грн. (7100 x20%).

Податківці наголошують надходження єдиного податку – це забезпечення фінансової стабільності краю. Відтак, закликають буковинських платників виконувати сумлінно свій податковий обов’язок та сплачувати єдиний податок.

 

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель для визначення МПЗ за 2023 рік

Відповідно до ст. 381 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для розрахунку суми МПЗ застосовується нормативна грошова оцінка земель з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Кодексом для справляння плати за землю.

Базою оподаткування платою за землю є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації (пп. 271.1.1 п. 271.1 ст. 271 Кодексу).

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (п. 289.2 ст. 289 Кодексу).

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель на 1 січня поточного року та не пізніше 15 січня поточного року інформує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, і власників землі та землекористувачів про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель (ст. 289 Кодексу).

У 2024 році Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, поінформував про індексацію за 2023 рік, яку необхідно застосовувати для розрахунку податкових зобов’язань з плати за землю та єдиного податку (четверта група) у 2024 році.

З огляду на вище вказане, вбачається, що для розрахунку суми МПЗ за 2023 рік використовується нормативно грошова оцінка земель, яка діяла у 2023 році для розрахунку плати за землю та єдиного податку (четверта група).

Довідково: для розрахунку плати за землю та єдиного податку (четверта група) за 2023 рік значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить для сільськогосподарських угідь – 1,0.

 

Деклараційна кампанія 2024: податківці рекомендують декларантам використовувати інформаційний банер

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу буковинців, що на сайті ДПС розміщено банер «Деклараційна кампанія 2024» https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024 .

Цей інформаційний ресурс стане в нагоді громадянам, які у 2023 році отримували доходи, які не оподатковувалися при виплаті і зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року.

Банер містить наступну інформацію:

Нормативно – правова базаНова форма декларації про майновий стан і доходиІнструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи;

Основні випадки подання податкової декларації про майновий стан і доходиПриклади, за якими виникає обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи або звільнення від подання;

Нюанси заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи;

Яким чином подається податкова декларація про майновий стан і доходи;

Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи;

Граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи;

Податкова знижка для фізичних осіб;

Приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи;

Інформаційні повідомлення.

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь